Ürün Bilgisi
Besin mayası nedir ve nasıl üretilir?
Nutritional yeast, Türkçe ’ye “besin mayası” olarak çevrilmiştir. Latince ismi Saccharomyces Cerevisiae olan ve eski çağlardan beri kullanılan en önemli ekmek mayası türlerinden biridir.
Vitamin ve mineral bakımından zenginleştirilmiş şeker kaynakları üzerinde (pekmez) yetiştirilir.
Maya vitaminlerce zenginleştirilmiş pekmezi yiyerek büyür.
Mayanın çoğalmasını sağlamak için oksijen sağlanarak aerobik koşulları (oksijenli solunum) oluşturulur. Çapraz bulaşmayı engellemek ve kaliteli bir ürün elde edebilmek için üretim tamamen kontrollü bir ortamda gerçekleşir.
Büyüme süresinin sonunda, inaktif hale getirilmek için pastörize işlemden geçer ve kurutulur.
Isı ile etkisiz hale getirilen maya artık bünyesinde B kompleks vitaminleri ve çeşitli mineralleri içeren bir besine dönüşmüştür.
Yaklaşık %47 oranında protein içerir.
Maya aktif halde olmadığı için insan tüketimine uygundur.
Ancak bu maya artık hamur mayalama işlemleri için kullanılamaz. Sadece beslenme amaçlı kullanıma uygun bir formdadır.
Besin değerleri tablosunu ürünün diğer resimlerinde görebilirsiniz.
Menşei: Estonya
Nasıl kullanırım?
Besin mayası doğrudan besin olarak veya besin içeriğini zenginleştirmek için ek olarak da kullanılabilir.
Peynirimsi bir tada sahiptir. Yetişkinler için bir servis miktarı yaklaşık 1 yemek kaşığıdır.
Makarnalara serpilebilir, makarna sosuna eklenebilir, çorbalara, salatalara, sıcak yemeklere, patlamış mısır gibi atıştırmalıklara, fırınlanmış sebze cipslerine ya da omlet gibi çeşitli tariflere eklenerek peynirimsi bir tat elde edilebilir.
Ev yapımı poğaça, kraker, tuzlu muffin gibi tariflere eklenebilir.
Ayrıca aromasından dolayı vegan peynir yapımında da kullanılabilir.
Vegan ve vejetaryen beslenme için uygundur.
Katkı maddesi içermez, gluten içermez, ilave şeker içermez.
Not: Maya intoleransı olan kişilerin kullanmadan önce az miktarda deneyerek kontrol etmelerini tavsiye ederiz.
BESİN DEĞERLERİ: 100 gr 5 gr
KJ/Kcal
1807/429 69/16
Yağ(g)
5 0,05
Doymuş yağ(g) 1 0
Karbonhidrat(g) 39,0 3,5
Şekerler(g) 1 1,4
Lif(g) 20 0,8
Protein(g) 47 0,05
Tuz(g) 0,25 0
Vitaminler ve Mineraller
%BRD* %BRD*
Vitamin B3(mg) 2131% 107%
Vitamin B5(mg) 2333% 117%
Vitamin B1(mg) 4091% 204%
Vitamin B12(ug) 1760% 88%
Vitamin B2(mg) 1286% 64%
Vitamin B6(mg) 2428% 121%
Çinko(mg) 1200% 60%
Folik asit(ug) 2200% 110%
Biotin(ug) 392% 20%
*Ortalama değerlerdir. Ortalama bir yetişkinin Günlük Referans Alım(RA) değeri (8400KJ / 2000kcal)
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.